KÜLTÜR VE EĞİTİM:
Yolören Köyü İlkokulu zamanın muhtarı Halil ÖZDİL tarafından 1934 yılında yapımına başlanarak 1936 yılında eğitim-öğretime açılmıştır. İki katlı ve üç sınıflı yapılan bu eski bina köy imkanları ile yapılmıştır. Zamanın valisi bu başarısından dolayı Halil ÖZDİL’i kutlamış ve örnek muhtar seçmiştir. İlkokul binasının çatısı 1960 yılında değiştirilerek şu anda kullanılan duruma getirilmiştir.1986 yılında köy muhtarlığı ve Milli Eğitim müdürlüğü işbirliği ile okul bahçesine 3 katlı 6 dairelik lojman yapılmıştır.
Yolören Köyü Muhtarlığı tarafından 1991 yılında yapımına başlanan yeni okul binası İlköğretim Okulu olarak 1992 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 1995-1996 eğitim-öğretim yılında okula kalorifer tesisatı yaptırılmıştır.
Köyde bulunan ilköğretim okulundan mezun olan öğrenciler 1997 yılına kadar Orta öğrenime devam etmeye istekli görünmemekteydiler. 1997-1998 eğitim-öğretim yılından sonra öğrenciler arasında orta ve yüksek öğretime devam etme konusunda rekabetler oluşmuştur. Öğrenciler arasında oluşan bu rekabet ailelere de sıçramış ve aileler öğrencilerinin eğitimi ile daha fazla ilgilenmeye başlamışlardır. Bu ilgilerini öğrencilerini dershanelere de göndermek suretiyle pekiştirmektedirler. Köydeki okur-yazar oranı yüzde 100 dür. Yolören Köyü’ndeki insanlar Avrupa Birliğine adım attığımız bu günlerde Avrupa düzeyinde tarımsal üretimi benimsemiş ve uygulamaktadır. Köy halkı Atatürk’ün "Köylü milletin efendisidir." sözünü benimsemiş ve bu yolda emin adımlarla ilerlemektedir. Ağırlaşan ekonomik şartlar her ne kadar köylünün belini bükse de Yolören köyü gelecekten umutlu yaşamını sürdürmektedir. Köy 2000’i aşan nüfusu ve oluşturduğu alt yapısı ile Belde adayıdır. Siyasetçilerden Belde olma isteklerini değişik zamanlarda iletmişler ve bunu beklemektedirler.
Okulun eski binası 2004 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca Kültür Varlığı olarak koruma altına alınmıştır.
Okulu, camisi, muhtarlık odası, avcılar kulübü, futbol takımı vb. bulunmakta olup buralarda gerekli bilgi alışverişi yapılarak sosyal çalışmalar yapılmaktadır.
Okulda öğrenciler tarafından tiyatro, piyes, folklor çalışmaları yapılmakta olup eğitim-öğretim yılı sonunda öğrenci ve velilere sunulmaktadır.
Köyde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından yıl içinde değişik dönemlerde kurslar açılmaktadır.
SAĞLIK DURUMU:
Köyde kanalizasyon yapılmadan önce çeşitli hastalıklar mevcuttu. Fakat bu durum tehlike arz edici duruma gelmemişti. Şu anda köye kanalizasyon yapılmış olup atık suların tehlikesi ortadan kaldırılmıştır.
Köyde belli başlı bulaşıcı hastalık yoktur. Her yerde olduğu gibi sıradan vakalarla karşılaşılmaktadır.
Hastalıkların tedavileri ilçedeki hastane ve özel klinikler tarafından yapılmaktadır. Bu gün köy muhtarlığı tarafından sağlık evi yaptırılmış olup haftanın belirli bir günüde Aile Hekimliği uygulaması kapsamında İlçemizden doktor gelmekte ve hastalarımızı tedavi etmektedir.
SOSYAL DURUM:
Köyde aileye genelde baba hakimdir. Ailenin bütün geçim ve mesuliyeti babaya aittir. Çiftçilikle geçinen ailelerde toplu çalışma şekli görülür.
Köyde renkli folklor göze çarpmaz. Oyunları; düz oyun, halay, karşılama,gelin ağlatma ve çiftetelli oyunlarıdır.
Köyde bir demirci, dört bakkal, dört adet kahvehane, bir avcılar kulübü bir spor kulübü, fırın, kasap, lokanta, pide salonu vardır. Yolören Spor Kulübü futbol branşında faaliyet göstermektedir. En eski spor kulübüne sahip olan Yolören; tamamı Yenişehir ve köy gençlerinden oluşan kulübü yaşatmasını bilmiştir. Bunun semeresi olarak 1998-1999 sezonunda Bursa 1. Amatör Kümeye, 2010-2011 sezonunu 1. Amatör Kümede şampiyon olarak tamamlayarak da Süper Amatör Kümeye yükselmiştir.
Tarladaki çalışkanlıklarını spor alanlarında da gösteren köy gençleri, kendilerinden sonra gelecek gençlere örnek olmuşlardır.