Coğrafi Durumu

20.02.2013 7657

            COĞRAFİ DURUM

            Köyün kuruluş yeri Yenişehir Ovası’nın ortasındadır. Köy Yenişehir’in batısında olup arazisi oldukça düzdür. Köyün doğusunda Yenişehir, güneyinde Söylemiş, batısında Çeltikçi Köyü, kuzeyinde Yenişehir Havaalanı bulunmaktadır.

Yolören Köyü;   coğrafi yapısı gereği, ürettiği ürünleri pazarlama şansının çok yüksek, arazisinin verimli ve geniş olması nedeni ile kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu köydür. Ürettiği yaş sebze ve meyveler köy içinde bulunan ihracat firmaları vasıtası ile yurt dışına ihrac edilmektedir. Ayrıca Yolören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vasıtası ile de başta İstanbul olmak üzere yurtiçindeki sebze ve meyve hallerine satılmaktadır. Köyümüzde İl Tarım Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Ziraat Mühendisi, köyde üretilen ürünlerin kontrolü sağlanmaktadır. Yolören Köyü’nde sebze ve meyve üreticileri doğal yollarla hormonsuz sebze ve meyve üretimini benimsemiştir. Bunun ödülü olarak da, ürünler başta ihracat firmaları ve yurtiçindeki büyük grosmarketler (migros, tansaş, penguen, dardanel, tat vb) tarafından tercih edilmektedir.

            Köyün arazisi 11.000 dönüm civarındadır. Bu arazinin ;

            A - 9500 dönümü ekilip biçilen topraklar

            b- 1400 dönümü çayır ve meralar

            c- 100 dönümü elverişsiz arazilerdir.

Köyümüz sınırları içinde ayrıca yeni faaliyete geçen Yenişehir Uluslararası Havaalanı mevcuttur.

Köyde orman, koruluk vb. yeşil alan yoktur. Köyde akarsu yoktur. Köy arazileri sondaj ile yeraltından (yaklaşık 30-80 m) çıkartılan su kullanılarak su motorları ile derin kuyu pompaları ile sulanmaktadır. Son yıllarda sulamada motorin yerine elektrik kullanılmaktadır.

           NÜFUS:

            2000 Nüfus sayımına göre köyün nüfusu 2000 kişidir. Köy nüfusunun genç kesim ağırlıklı olması köyden göç olayının olmadığını somut bir biçimde ortaya koymaktadır.

           İKLİM:

            Oldukça geniş araziye sahip Yenişehir ovasının ortasında yer alan Yolören köyü iklimi Marmara Bölgesi’nin tipik iklim özelliğini taşır. Genellikle yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağmurlu ve nadiren karlı olarak geçmektedir.

             En sıcak ay  Temmuz ve Ağustos  en soğuk ay Şubat ayıdır. Köyde nispi nem oranı yıllık olarak % 68 civarındadır. Nemin en fazla olduğu ay Ocak, en az olduğu ay temmuz ayıdır.

             Köyümüzde sonbahar ortalamaları  ile kış mevsiminde bölgenin yüksek basınç şartlarına uygun bir alan halini alması burada sislerin meydana gelmesini sağlamaktadır. İlçemizde yapılan gözlemlere göre günlük güneşleme müddeti 7 saat olup, en fazla güneşleme Temmuz 11,5 en az ise Aralık ve Ocak ayında 9 saattir.